HUMAN RENAISSANCE: ESTRID DAAGT GEDATEERDE SCHOONHEIDSNORMEN UIT MET RENAISSANCE SCHILDERIJEN IN EEN 21E EEUWS JASJE
- Renaissance kunst wordt vaak beschuldigd van het overschilderen van de werkelijkheid, het uitwissen van diversiteit en representatie
- Human Renaissance, de nieuwe campagne van Estrid, herontdekt de kunstwerken in een 21e eeuws licht
- Historische kunstwerken waaronder de Mona Lisa en The Birth of Venus kregen een herinterpretatie door hedendaagse artiesten – om de schoonheid van diversiteit uit te lichten en het menselijk lichaam in de natuurlijke vorm weer te geven
- Human Renaissance maakt deel uit van Estrids voortdurende strijd tegen gedateerde schoonheidsnormen
Estrid lanceert Human Renaissance: een krachtige visuele campagne die de meest iconische renaissance schilderijen recreëert met een 21e eeuwse blik die verschillende vormen van diversiteit vertegenwoordigt, waaronder huidskleur, religie, littekens, striae en lichaamshaar.
Het kunstproject confronteert niet enkel het gebrek aan natuurlijke kenmerken zoals lichaamshaar in deze kunstwerken, maar daagt ook het gebrek aan diversiteit uit. Estrid zette in op een samenwerking met hedendaagse artiesten om de beelden te bewerken met een inclusievere kijk op body diversity in kunst en cultuur.
Estrid liet voor de gelegenheid een onderzoek voeren door OnePoll en bevroeg daarvoor 3.500 mensen in het Verenigd Koninkrijk. Daaruit volgde het opmerkelijke resultaat dat bijna twee derde (62%) van hen vooroordelen of uitsluiting ervaart als gevolg van hun identiteit, waarbij lichaamsvorm (41%) en uiterlijk (39%) worden genoemd als hoofdredenen van dit gevoel. Dat wijst op de vraag naar meer visibiliteit op grotere schaal. Het Human Renaissance-project maakt deel uit van Estrids toewijding en inzet om schoonheidsnormen te herdefiniëren, op te komen voor ondergerepresenteerde gemeenschappen en anderen te inspireren hetzelfde te doen. Het onderzoek opgezet door het self-care merk Estrid stateerde ook dat 84% van de mensen vindt dat de beauty industrie onnodig binair en exclusief is, wat bijdraagt aan de eenzaamheid en angst waar velen al mee kampen – de grootste impact van de exclusieve industrie zien we op genderfluïde (80%) en non-binaire (70%) personen.
Estrid werkt samen met historicus Amber Butchart, een specialist in de culturele en politieke context van maatschappelijke trends en mode, om inzicht te bieden in lichaams(haar)representatie in renaissance kunst, en de maatschappelijke verschuiving die we sinds deze periode hebben gezien in beeldcultuur.
Amber Butchart, historicus, zegt: “Het Human Renaissance-project toont hoe beperkend en schadelijk de Europese schoonheidsnormen in het verleden zijn geweest, toen ze vooral gebruikt werden als instrument om gedrag en gender te controleren, en om onderdrukking door Europa's koloniale machten en imperiale projecten toe te staan of aan te moedigen. Het project geeft een nieuwe kijk op deze historische periode vanuit een hedendaags standpunt en benadrukt dat ware schoonheid ligt in diversiteit en inclusiviteit, zodat alle mensen zich vertegenwoordigd kunnen voelen.”
Caroline Borelius, Director of Brand Marketing bij Estrid, merkte op: “Renaissancekunst wordt geprezen om zijn schoonheid, maar de schoonheid die het vierde werd binnen zeer strikte grenzen gehouden. In werkelijkheid weten we dat schoonheid in vele verbazingwekkende, mooie en perfecte vormen bestaat. Door samen te werken met een reeks baanbrekende kunstenaars, werden de renaissance schilderijen opnieuw gecreëerd om mensen in hun mooiste en meest natuurlijke vorm weer te geven. We hopen te tonen dat alle lichamen mooi zijn en het verdienen om centraal te staan in de kunst. Human Renaissance markeert een volgende stap in onze voortdurende reis om verouderde schoonheidsnormen te challengen en iedereen rolmodellen te bieden met wie ze zich op een authentieke manier kunnen identificeren.”
Maar liefst 80% van degenen die zich als niet-binair identificeren, geeft al eerder vooroordelen of uitsluiting te hebben ervaren als het gaat om schoonheid als een direct gevolg van hun geslacht of seksualiteit, gevolgd door uiterlijk (60%), ras (40%), handicap (40%) en lichaamsvorm (20%). Estrid blijft het diepgeworteld gebrek aan vertegenwoordiging, toegankelijkheid en acceptatie in onze samenleving uitdagen. De nagemaakte beelden tonen dat lichaamshaar en het doorbreken van maatschappelijke patronen prachtig zijn - en bewijzen dat schoonheid geen exclusief concept hoeft te zijn.
*Onderzoek uitgevoerd door OnePoll namens Estrid, met resultaten verkregen van 3.500 nationaal representatieve mensen in het Verenigd Koninkrijk.
Download de volledige beeldenreeks hier.
www.estrid.com/human-renaissance
Celine Beelen
Julie Geilenkirchen